El Parenostre

​El Dicasteri per l’Evangelització ha editat uns materials que volen ajudar els fidels a preparar-se per la celebració d’aquest Any Sant, tot resseguint diversos aspectes relacionats amb la pregària. El quadernet 8 s’anomena La oración que Jesús nos enseñó: Padrenuestro, i el seu autor és Ugo Vanni, teòleg i jesuïta argentí.

L’opuscle, prologat pel papa Francesc, va desgranant diversos aspectes de l’Oració del Senyor a partir de les diverses fonts de les quals beu: els antecedents en l’evangeli de Marc, les formulacions explícites dels evangelistes Mateu i Lluc, la vivència del Parenostre en sant Pau i en la comunitat formada al voltant de l’evangelista Joan.

L’autor del llibret traça un arc des de la vivència del primer evangelista, sant Marc, que posa en boca de Jesús l’expressió «Abbà, Pare» a l’hort de les Oliveres (Mc14,36), fins a l’apòstol Pau que afirma que l’Esperit clama en els nostres cors «Abbà, Pare!» (Rom8,15; Gal4, 5-6). Aquesta vivència íntima de Jesús amb el Pare s’esbadella sobre els creients, que esdevenim fills en el Fill, tal com l’evangelista Joan posa en boca de Jesús al matí de Pasqua: «El meu Pare que és el vostre Pare, el meu Déu que és el vostre Déu» (Jn20, 17).

Vanni va resseguint els diversos temes tipològics del Parenostre (Pare, Cel, santificació, Regne, voluntat, pa, perdó, mal) i els va relacionant en el context en el qual fixa la mirada: les primitives comunitats, les comunitats paulines i les comunitats joàniques. D’aquesta manera va traçant un vincle entre totes elles, que troba el seu sentit en la formulació litúrgica de l’Oració del Senyor.

En efecte, el Parenostre troba el seu sentit ple en la recitació comunitària de l’assemblea litúrgica, i en la seva traducció en la vida de cada dia per mitjà de la confiança en aquest Pare que ens estima, i en el servei amorós als germans.

L’opuscle és molt recomanable, tant per la seva densitat teològica com, alhora, per la seva fàcil lectura i comprensió. És una bona eina per preparar-nos espiritualment per viure el Jubileu com allò que realment és: un temps que Déu ens regala per tastar en aquest món la festa del Cel.

Jordi Rovira Busquets
Professor de Religió a l’Institut Torredembarra i secretari de l’UPA Tarragona Centre

Publicacat al Full dominical
del 26-01-2025

Ves al contingut