El dijous dia 10 de maig, davant la Porta santa de la basílica de Sant Pere del Vaticà, es va fer pública la butlla Spes non confundit (‘L’esperança no decep’), per la qual el papa Francesc ha convocat el Jubileu ordinari per a l’any 2025.
En el text, el Sant Pare recorda que «l’esperança neix de l’amor i es fonamenta en l’amor que brolla del cor de Jesús traspassat a la creu», i que «l’Esperit Sant, amb la seva presència perenne en el camí de l’Església, és qui irradia en els creients la llum de l’esperança». Partint d’aquesta esperança i de la paciència, Francesc expressa que «la vida cristiana és un camí que també necessita moments forts per alimentar i enrobustir l’esperança».
Francesc també destaca el pelegrinatge com a element fonamental d’un Jubileu: «Posar-se en camí és un gest típic dels qui busquen el sentit de la vida.» Així ho faran els pelegrins que visquin aquesta experiència jubilar a Roma, amb la visita a les esglésies jubilars, que hauran d’esdevenir «oasis d’espiritualitat on revitalitzar el camí de la fe i beure dels manantials de l’esperança, sobretot apropant-se al sagrament de la reconciliació».
Les dates clau del Jubileu de 2025
La butlla de convocatòria d’aquest Jubileu estableix algunes de les dates més importants per a l’Any Sant de 2025. D’una banda, l’obertura de la Porta santa de la basílica de Sant Pere del Vaticà tindrà lloc el dia 24 de desembre d’aquest any, donant inici al Jubileu ordinari. El dia 29 de desembre s’obrirà la Porta santa de la basílica de Sant Joan del Laterà; el dia 1 de gener, la de la basílica de Santa Maria la Major, i el dia 5 de gener, la de la basílica de Sant Pau Extramurs.
Per altra banda, el diumenge dia 29 de desembre els bisbes diocesans d’arreu del món hauran de celebrar, a les catedrals i cocatedrals de les seves diòcesis, l’eucaristia solemne d’obertura de l’Any jubilar. La clausura d’aquest Jubileu tindrà lloc, a les diòcesis, el diumenge dia 28 de desembre de 2025 i, finalment, la Porta santa de la basílica de Sant Pere del Vaticà es tancarà el dia 6 de gener de 2026.
Signes d’esperança per al nostre món
El papa Francesc convida a transformar els signes dels temps en signes d’esperança, començant per la pau al món. Així, recorda que «l’exigència de la pau ens interpel·la a tots i urgeix que es duguin a terme projectes concrets».
En aquest sentit, cal que esdevinguem «signes tangibles d’esperança per a molts germans i germanes que viuen en condicions de penúria». L’Any jubilar, diu el Papa, ha de portar l’esperança als presos, als malalts, als joves, als migrants, a la gent gran i als pobres.
A més, el Jubileu de 2025 coincidirà amb el 1.700 aniversari del primer Concili ecumènic de Nicea, per la qual cosa Francesc presenta el Jubileu com una oportunitat «per a donar concreció a aquesta manera sinodal, que la comunitat cristiana adverteix avui com una expressió cada vegada més necessària per a correspondre millor a la urgència de l’evangelització: que tots els batejats, cadascú amb el seu carisma i ministeri propis, siguin corresponsables, per tal que per la multiplicitat de signes d’esperança testimoniïn la presència de Déu en el món».
«El pròxim Jubileu serà un Any sant caracteritzat per l’esperança que no declina, l’esperança en Déu. Que ens ajudi també a recuperar la confiança necessària —tant en l’Església com en la societat— en els vincles interpersonals, en les relacions internacionals, en la promoció de la dignitat de tota persona i en el respecte de la creació», expressa el papa Francesc.